Samen weten we meer dan alleen!
Een observatie in de klas behoort tot de mogelijkheden om jouw kind of jouw leerling verder te helpen. Ik loop dan een dagdeel mee met de leerling en kijk op welke manier we de hulp aan deze leerling kunnen finetunen.
Aan het einde van de ochtend neem ik even een moment apart met het kind. Wat gaat er al goed? Welke aanpassingen worden er nu al gedaan? Wat kan er nog beter? Waar heeft hij/zij behoefte aan? Daarna is het lunchpauze en neem ik een moment om alles wat ik heb gezien en gehoord even te laten bezinken en erover na te denken.
’s Middags volgt een ontspannen gesprek met de leerkracht waarin we kijken hoe het nu gaat, wat de ideale situatie zou zijn, waar de leerkracht nu staat in dat proces en welke stappen er genomen kunnen worden om de situatie iets verder te verbeteren. De sleutelbegrippen hierbij komen uit de ecologie van het kind: het kind zelf, de leerkracht, de leerstof, de leeromgeving, de peers en de ouders. Dit alles vat ik vervolgens samen een een kort verslag dat zowel naar school als ouders gaat.
Het kan zowel ‘los’ worden afgenomen, als in de vorm van een ‘follow-up’ ongeveer 6 weken nadat het adviesgesprek na onderzoek heeft plaatsgevonden en de leerkracht aan de slag is gegaan met de gegeven tips.